MARK INGDAM - EN GAVE FRA OVEN!


DER ER KAPITEL INDEX LÆNGERE NEDE PÅ SIDEN!


Da jeg begyndte med historien om Mark Ingdam havde jeg overhovedet ikke regnet med hvor omfattende det kunne udvikle sig til, men for hver gang man fik vendt en sten, dukkede der en anden spændende op og den store respekt jeg på forhånd havde for ham som travtræner og person, er nærmest blevet forøget, med mine mange undersøgelser og samtidig har det været en meget positiv oplevelse, at helt fremmede personer har henvendt sig og takket for at jeg her var begyndt på den nok mest interessante beretning i dansk travsports historie og det bevirker om endnu mere, at jeg gerne vil gøre den færdig og helst på en så sandfærdig måde som muligt.

Allerede nu og for den eneste gang vil jeg bekende, at hvis der skulle være ting i historien som ikke kan forståes, er det absolut ikke Mark Ingdams skyld, men helt klart mine mangle evner som journalist og forfatter, men denne historie er så vigtig - i mine øjne - at den skulle skrives og derfor har I nu muligheden for og læse historien om en sand ener, der desværre alt for sjældent dukker op.

Det yngste barnebarn af Bent Ingdam - Juliane - har tegnet denne tegning, som beviser med al tydelighed, den stolthed man stadigvæk har omkring Mark Ingdam, i familien

Desværre mistede jeg så en af mine bedste kilder med hensyn til Mark Ingdam, da Jørgen Olsen forlod os alt for tidligt, men pludselig faldt der virkelig en appelsin ned i min turban, da ”doktor travekspert Jørn Clevin” henvendte sig fra Falster, med meddelelsen om, at der endnu fandtes en levende bror, ud af de fire Ingdam brødre! Jeg må tilstå at det var en oplysning jeg virkelig kunne bruge til noget og jeg sov nærmest ikke om natten, indtil jeg havde mødt denne person; Bent Ingdam, som var den yngste af de fire brødre og den dag i dag er 87 år og det var et besøg, jeg så gjorde for nogle dage siden.

Heldigvis var der allerede en varm kontakt lige så snart jeg var kommet ind i hjemmet hos Bent Ingdam og det var faktisk ligesom at høre både Mark og Leif, når han talte og på trods af den høje alder, er han utrolig skarp og har en hukommelse som kun er misundelse værdig og hvilken en glæde det var for mig. Det blev nogle utrolig hyggelige timer i Tårnby, hvor historierne og nostalgien flød i en strøm af latter og bare den respekt Bent endnu udviser for sine brødre, som han fulgte på meget tæt hånd og altid hjalp, når dette var nødvendigt, beviser om det store sammenhold de fire brødre fra starten havde imellem sig.

Bent Ingdam her med den præmie som Leif Ingdam vandt i Hugo & Helge Marks Jørgensens Mindeløb

Under samtalen følte jeg klart hvor meget det glædede Bent Ingdam, at jeg kendte hans bror så godt som jeg gjorde og de beretninger jeg kunne fortælle, som jeg havde sammen med Mark Ingdam. Her kom jeg så selv til at tænke på, hvornår og hvordan jeg kom til at kende navnet på Mark, da jeg jo er født i Århus, men på hjemturen kom jeg faktisk i tanke om det og det er en ret pudsig historien som omhandler den gamle Pastime søn Onions Sauce (løgsuppen), der blev min første pashest som meget ung dreng på Jydsk Væddeløbsbane, hvor man altid kunne finde mig. Jeg kom dengang i stalden hos træner Eli Andersen og jeg fik den ”store ære” og pudse Onions Sauce af hver eneste eftermiddag og ordne dens hove med mere og det er noget der stadigvæk står klart i mine erindringer. Den gamle hest var efterhånden oppe i årene, men jeg husker tydeligt når man snakkede om dens karriere i København, hvor den som yngre havde været en virkelig god stayer og efterårshest, der virkelig nød de dengang meget tunge baner og det var Mark Ingdam der havde ham i hans bedste periode i karrieren og han vandt hele tretten sejre med den, så selvklart kom navnet Mark Ingdam meget positivt til mit kendskab.

Det klart bedste ved mødet var så klart, at de scrapbøger og andet materiale som Bent Ingdam havde, for første gang fik lov til at forlade hjemmet, så jeg virkelig kunne bruger de timer der er nødvendige, for at få det hele med og derfor vil jeg starte helt forfra med historierne om; DRENGEN DER VILLE VÆRE CHAMPION! Så det håber jeg læsere har forståelse for. Jeg glæder mig utroligt meget til opgaven og vil således i fremtiden fortælle historierne om både Jørgen Olsen og Mark Ingdam sideløbende og de var begge med til at forandre meget i det stolte travtræner erhverv, på samme gang med, de begge var utrolig talentfulde og enestående behagelige personer og som man kunne læse i en nekrolog, fra en af de større aviser, havde Mark Ingdam ingen fjender overhovedet og det var datidens flotteste måde og fortælle og understrege beretningen om et rart menneske!


HER ER FØLGENDE KAPITLER OM MARK INGDAM!


01: DEN KÆKKE UNGE MAND!

02: DEN VORDENDE TRÆNER!

03: FØRSTE TRÆNER INTERVIEW!

04: EBONIT & ES - DE FØRSTE STORE STJERNER I STALDEN!

05: NOLLO - DEN FØRSTE DERBY VINDER!

06: OLYMPIC - DEN FØRSTE KRITERIUM VINDER!

07: ROBIN - DEN GLEMTE STJERNE!

08: SNOWFLAKE - VAR ET KÆMPE TALENT!

09: LOGAN – DEN OFTEST SEJRENDE!

10: BAMBINO - VAR DEN BEDSTE!

11: DET FØRSTE CHAMPIONAT I 1948!

12: DET ANDET CHAMPIONAT I 1949!

13: DET VAR LIDT NED AF BAKKE I 1950!

14: TILBAGE PÅ TOPPEN I 1951!

15: DER ER INGEN OVER, VED SIDEN AF, ELLER LIGE UNDER - 1952!

16: DET VAR TÆT PÅ FABELAGTIG I 1953!

17: 1954 - BLEV ENDNU ET DOMINERENDE ÅR FOR MARK!

18: 1955 - MARK INGDAM VAR UDEN KONKURRENCE!

19: EFTER NOGLE GODE ÅR, BEGYNDER NEDTUREN!

20: ALLE JULELEGENE SOM HAN FANDT PÅ!

21: GUTTERNE I STALDEN & TRÆNER SAMMENHOLD!

22: DEN FØRSTE STARTBIL I DANMARK!

23: HOLMEGAARDEN!

24: HAN ELSKEDE PIGERNE!

25: MANDEN SOM ALDRIG SVIGTEDE MARK INGDAM!

26: MULIGE ÅRSAGER TIL MARK INGDAMS NEDTUR!

27: HER ER SAMTLIGE MARK INGDAM VINDERE!

28: DER SKULLE GÅ FEM ÅR INDEN QUICKLY FIK PENNEN FREM!


"Mark Ingdam blev engang spurgt": Betragter de en træners gerning tilfredstillende som samfundsborger betragtet?

MI: Umiddelbart kan det måske være lidt svært at få øje på det samfundsnyttige i travsporten og dermed også i en træners arbejde. Men det var vist Ludvig d. XIV., der har sagt, at folket kræver både brød og skuespil! Mennesker skal endnu engang have adspredelse, og hvorfor ikke lige godt søge den på en væddeløbsbane, hvor de samtidig kommer ud i luften!