DE WEERT FAMILIEN I STEENBERGEN!


Jan de Weert

I midten af januar i 1959 byttede Jan de Weert et par sække due foder med Anton Aarden (søn af den berømte hotel ejere) for et par senunger, en han og hun, fra den berømte "37” (HOL – 50 – 349737). Denne champion var igen i efteråret parret med "Donkere Delbar” (HOL – 51 – 285128). Den unge han som Jan de Weert fik, var meget større end en solsort og den blev senere fundamentet i opbygningen af den fantastiske De Weert stamme og Jan de Weert var så tilfreds med kvaliteten af (HOL – 59 – 178978), at han ikke ville flyve den på kap flyvningerne og efter almindelige træninger som ung, blev den umiddelbart kun brugt i avlen og den fik navnet ”Oude Aarden”.

Jeg er her sammen med Jos og Jan De Weert

I 1963 var " Oude Aarden " dog i så god form, at Jan de Weert ikke kunne lade være med at sende den på en national flyvning fra St. Vincent, hvilket i sig selv er en fantastisk beslutning, men han havde vel på dette tidspunkt fået avlet nok unger fra den, så risikoen var vel ikke så stor, hvis han skulle miste den. ”Oude Aarden” skuffede dog ikke sin ejere i sin spændende debut og den blev nummer 26. National i Holland i mod 3312 startende duer og det var utrolig flot af en debutant.

Efter denne flyvning satte Jan de Weert "Oude Aarden" sammen med hunnen ”Eenoogje” (HOL – 61 – 142475), som var en hun med kun et øje og det par blev aldrig skilt af igen og de blev et fantastisk avls par. Allerede i 1963, producerede de "Paudoffer” der vandt syv ud af otte mulige præmier og den var bl.a. nummer 58. National Dax i 1968 og den 17. National Pau i 1970. Et år senere, blev "Zesenzeventig" var født. Denne han vandt som unge l. prisen fra Angoulême i den stærke Westhoek forening og det var et fantastisk resultat på den flyvning for Jan de Weert, der var l, 3, og 4, i klubben og National var han 20, 30, 40 osv. imod 2623 duer. Den gode "Zesenzeventig" vandt yderligere tre præmier på St. Vincent og Dax. Et år senere vandt Jan de Weert igen i Westhoek fra Angoulême, med en helsøster til "Zesenzeventig”, der blev anden National.

"131"

”Oude Aarden" og ”Eenoogje” producerede rigtig mange gode duer, men i 1965 skete der noget helt specielt, da de udrugede en lille hun, hvis tre sidste cifre i sit nummer, blev verdensberømt i det næste kvarte århundred og det var ”131”, der både blev en fantastisk flyver og ikke mindre end et lille mirakel i avlen. HOL – 65 – 588131 som hendes rigtig nummer var, leverede mange top præstationer og i en lang årrække fra 1966 til 1973 og alene det gør hende meget speciel i historien. Med til historien, at ”131” kun havde et svagt punkt og det var, at hun altid sad ude i tyve minutter, efter hun var kommet hjem, inden hun gik ind i slaget og det har kostet hende nationale sejre, men heldigvis var det ikke noget hun avlede videre.

Her er jeg sammen med Jos de Weert ved det flyvebræt som "131" skulle lande på, men hun sad på taget ovenfor i tyve minutter, inden det passede damen at gå ind

Efter at ejeren og opdrætteren Jan de Weert døde i 1973 blev ”131” den 1. december solgt i byen Heerlen, for en sum af 8.000 gulden (28.000 kroner), hvilket var mere end andenpræmien i Dansk Galop Derby det samme år og hele ophørsauktion fra Jan de Weert gik over i historien som den mest omsættende nogensinde, hvor 185 duer blev solgt til en samlet pris på over 340.000 kroner. Køberen af ”131” var den belgiske brevduemand Jos Kempeneers fra Nieuwekerken og snart kunne man finde hendes familie i de bedste brevdueslag i Europa, hvor hendes blod avlede helt eventyrligt.

Dette var bare en enkelt due af flere der var med til at gøre den lille sydvestlige hyggelige hollandske by Steenbergen kendt i hele verden, på grund af deres fantastiske brevduer og specielt deres langdistance duer, som virkelig dominerede den europæiske brevduesport i mange år, med kendte folk som Jan Aarden og Piet de Weerd, der må siges at være de to personer, der gik efter og avle en helt superb due, der uden problemer fløj 1000 kilometer, hvilket de fik succes med.

Det nye slag i Jos de Weert´s have i Steenbergen

Familien De Weert forsatte med sønnerne Jos og Jan de Weert og der var ligeledes en onkel Gerald de Weert, hvor dog Jan på grund af helbredet tidligt måtte stoppe med duerne og selv Jos fik problemer med ”due-lunge”, hvilket bevirkede en noget nedsat interesse igennem en årrække, men nu efter at have gået på pension, ser både lysten og helbredet ud til at være klar igen. Jos de Weert begyndte sin egen karriere med en senunge fra ”131” og han var også rundt omkring og købte nogle af de gamle duer tilbage, så fundamentet på hans stamme var fra ”131”.

Jos de Weert har altid fløjet fra det selvsamme slag som sin fars, hvilket er beliggende bag forretningen hvor der er blevet solgt due foder fra, men i dette år er han påbegyndt bygning af et nyt slag hjemme i sin private have, hvor der vil blive fyldt unger ind fra foråret af og et helt nyt kapitel skal til og begynde for den dygtige brevduemand. Den gamle stamme vil fremover blive fornyet med blod fra den trefoldig hollandske National vinder ”OUDE KRUK” fra Interpalomas Loftet af Henk de Weerd, der har vundet Perpignan i 1997 og 2000 samt Dax i 2001 og fra 1994 Internationale Barcelona vinderen SAMURAI, så der burde virkelig være muligheder for at avle nogle kommende stjerner fra denne spændende sammensætning, hvor det bedre fra tidligere bliver avlet sammen med det absolut bedste fra nyere tid.

Joke & Gerald de Weert

Onkel Gerald de Weert var Steenbergens kul og kokshandler før i tiden og han var frem til sin død en gudbenådet brevduemand og jeg tror aldrig at jeg, i min brevdue tid, har besøgt et loft med så velskabte og velplejede duer, som hos Gerald de Weert og hans kone Joke. De havde virkelig harmoni på slaget og de samme meninger kunne jeg både se og høre, på de mange skandinaviske brevduemænd, som jeg har haft med på de utallige busture, som jeg arrangerede til både Belgien og Holland i firserne og halvfemserne, der alle var begejstret for netop disse duer, men desværre ligesom alt andet godt, er dette slag nu også faldet bort. Jeg kan fortælle om en tur, jeg havde alene med Ole Nielsen fra Tåstrup, der på dette tidspunk var Danmarks mester i flere år og jeg er overbevist om, at han den dag i dag vil sige, at de er de bedste duer han nogensinde har haft i næverne.

Her er jeg sammen med Johs De Weert i et af mine mange tidliger besøg

De Weert familien fra Steenbergen har været utrolig fremtræden og det er ikke helt slut endnu, hvor Jos de Weert vender blad og starter lidt forfra, med nyt slag og nyt stærkt blod til sin gamle stamme og det bliver utrolig interessant og følge dette fremover.

Desværre har Jos de Weert efterfølgende fået konstateret due-lunge og er stoppet fuldstændigt med sporten og hermed er en lille men meget vigtige del af brevdue sportens historie sluttet!

Jos har jeg virkelig haft mange dejlige timer sammen med


TILBAGE TIL VORES ARKIV